Veelgestelde vragen

Hieronder kan je de meest gestelde vragen aan ons vinden. Staat jouw vraag er niet tussen? Dan kan je hier rechtstreeks jouw vraag aan ons stellen. Wij proberen jouw zo snel mogelijk terug te contacteren!

Wist je dat...

...als grote mensen je pijn doen, dat nooit juist is?

Er is geen enkele reden waarom volwassenen je pijn mogen doen, ook al zeggen ze dat het nodig is of dat je het verdiend hebt. Als je bijvoorbeeld niet hebt geluisterd kan het wel dat je een straf krijgt, maar die straf mag nooit betekenen dat ze je pijn doen (je slaan, je opsluiten, dingen van jou kapotmaken, zeggen dat je een slecht kind bent, …)

...je er niet alleen voor staat?

Er zijn heel wat volwassenen die het niet goed vinden dat andere volwassenen kinderen pijn doen. Er zijn heel wat volwassenen die je willen helpen (familie, buren, vrienden, de juf, de meester, …). Probeer hen te laten horen dat er iemand is die je pijn doet of waarvan je bang bent. Zij zullen proberen om jou te helpen of contact opnemen met iemand die jou kan verder helpen.

...er nog kinderen zijn die hetzelfde meemaken als jij?

In België schat men dat ongeveer één kind op tien kindermishandeling meemaakt. Er zijn dus nog andere kinderen die slachtoffer zijn van geweld en die lijden onder hun situatie. Er zijn misschien mensen rondom jou die ook al andere kinderen hebben geholpen. Zoek in jouw omgeving (school, familie, vriendenkring) iemand waarin je vertrouwen hebt en probeer te zeggen wat er aan de hand is. Indien je niet dadelijk iemand vindt, neem dan contact op met de Kinder- en Jongerentelefoon of met een Vertrouwenscentrum Kindermishandeling

...wij weten dat het moeilijk is om te praten?

Uit gesprekken met andere kinderen weten wij dat het lastig is om te praten. Ze hebben schrik dat mama en/of papa of andere personen gestraft gaan worden of zijzelf niet meer thuis kunnen blijven wonen. Toch is het goed als je probeert om met iemand over jouw problemen te praten.
 Het is belangrijk dat je weet dat we gaan proberen om de mensen die jou pijn doen te helpen. Zodat zij op een andere, veiligere manier omgaan met jou.